Wednesday, June 22, 2005

Egy kis tudomány a Korunkban

A Korunk új számának témája: "A háló tudománya – művészetek hálója". A szerzők között olyanok szereplenek, mint Vicsek Tamás és Néda Zoltán. Jó jel -- reménykedjünk, hogy a sok megszokott posztómodernkedés mellé egyre több ilyesmi fér majd be. Néda Zoltán a Pareto-törvényről ír. Képletek is vannak benne. A Korunkban! Képletek! Végre.

Persze ha valakit igazán érdekel a "hálók tudománya", akkor legjobb, ha elolvassa Barabási Albert-László könyvét. Valóban jó és érdekes. Az más kérdés, hogy egy kicsit túlzásnak tartom ezt egy új tudományágnak nevezni. És az is más kérdés, hogy néha kezdenek az idegeimre mennek a log-log diagramok, különösen geológiában, mikor olyanok alkalmazzák és elemzik a végtelenségig, akik sem statisztikát, sem fizikát nem tudnak. Néha geológiát sem. Erről itt, itt, és itt lehet többet olvasni.

3 comments:

Lolka said...

Kedves Zoltán!
Magam is meglepődtem első látásra amikor a Korunknak a megfelelő számában (amelyre amúgy te hívtad fel a figyelmem a blogodon keresztül és ezt ezúttal is köszönöm) a hálózatokról láttam egy teljes lapszámot. De ha egy kicsit elgondolkozol azon, hogy manapság nagyon divatos a mi pocsolya Erdélyünkben unos untalan azokról beszélni, akik messzire jutottak, akkor nem is lepődsz meg annyira. Ettől eltekintve azért érdekes ez a Korunk szám, mégha Barabási könyvét szásszor izgalmasabbnak is vélem, mint a lapszám megannyi cikkét.

Unknown said...

Lolka -- kösz a kommentárt. Egyetértek, hogy a Barabási könyve megéri a Korunk eddigi összes lapszámát. Azt viszont nem látom nagy problémának, ha Erdélyben unos-untalan azokról beszélnek, akik messzire jutottak. Egyrészt azért, mert olyanok is vannak, akik fizikailag ugyan Erdélyben vannak, de szellemileg messzire jutottak; másrészt, mert manapság a földrajzi távolság lassanként a kisebb akadálynak számít.

Lolka said...

Zoltán!
Azt hiszem nem voltam elég világos vagy túl messze vagy Erdélytől és nem érzed/érezheted a dolog savát azaz: miközben Erdélyben néha/sokszor divat felkapni egy személyt aki sokra vitte (függetlenül attól, hogy itt vagy máshol él; a messzire jutottat a múltkorjában elvont értelemben használtam!!!) és állandóan valahogy visszatérni rá, addig a tudományos ismeretterjesztésre vagy éppen az utánpótlás nevelésre, az utánpótlás sokat igérő személyeinek a felkarolására jó ha zéró, de sokszor minusz végtelen figyelem irányul.
Azért ez mondjuk Az Egyesült Királyságban nincs éppen így...

 
Copyright 2009 Hindered Settling. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. Sponsored by: Website Templates | Premium Themes. Distributed by: blog template