Monday, April 23, 2007

Tíz ok, ami miatt Macváltozott az életem

Az utóbbi időben amolyan multikulturalizmus alakult ki körülöttem ami a számítógépeket illeti. Nap mint nap három különböző operációs rendszerrel van dolgom. Az irodában egy HP laptopot és egy Linux desktopot kínozok; itthon pedig egy iMac-kel szórakozom, amelyiken a Windows XP-t meg a Unix terminált is elindítom néha. De térjünk a lényegre -- itt van tíz ok ami miatt az iMac-en határozottan élvezek dolgozni, a másik kettőn pedig nem mindig. A sorrendnek semmi jelentősége.

1. Csendesebb. Az iMac zajszintje olyan alacsony, hogy legtöbbször alig lehet észrevenni, hogy be van kapcsolva. Ez nem mondható el az HP laptopról. Vagy a többi PC-ről, amivel valaha is dolgom volt.

2. Szebb a külseje. Az iMac olyan, mint egy remekül sikerült kiállítási darab a Modern Művészetek Múzeumából. Az HP pofalemeze tűrhető, de nem nyújt több esztétikai élményt, mint egy műanyag szerszámosdoboz.

3. Update-ek csak ritkán vannak, és ha vannak, akkor egyszerű és gyors az installálás. A gépet általában nem kell újraindítani. Ha elindítom a Windows XP-t az iMac-en, szinte mindig talál egy néhány update-et, és a letöltés után állandóan agitál, hogy a gépet újra kell indítani.

4. Szebb az interfész (van erre jobb vagy szebb magyar szó?). A Mac OS X - ben minden minimalistán elegáns. Tudom, hogy egy számítógépnél nem ez a legfontosabb dolog, de miért ne lenne szép, ha mindennap dolgunk van vele.

5. Kikapcsoláskor és indításkor kb. háromszor olyan gyors, mint az HP laptop (tudom, hogy nem egészen jogos ez az összehasonlítás, de akkor is).

6. Simán és minden bökkenő nélkül együttműködik az iPoddal. Ezt nem mondhatom el az iMac-et megelőző PC-ről (OK, ez lehet, hogy részben az Apple hibája). A zenehallgatás teljesen más műfaj lett mac-esedésem óta: az iPod-jelenség mellett drót nélkül lehet a zenét az iTunes-ból a nappali szoba hangszóróiba küldeni.

7. Stabilabb. Program-lefagyások az iMac-en is előfordulnak, de a vérnyomásom általában kevésbé veszélyeztetett, ha a Mac-en dolgozom.

8. Az iPhotóval fotós igényeimnek 99%-át el tudom intézni; a Photoshop Elements-et csak ritkán indítom el. Az iPhoto ráadásul gyors, szép, és elegáns. A teljes-képernyős képszerkesztés is sokat megér.

9. A Mac OS X-be épített kereső, a Spotlight, össze sem hasonlítható a Windows XP keresőjével. Tudom, létezik Google Desktop és a Windows Vistának van új keresője. A Google Desktop-ot próbáltam, és lassúnak találtam. A Vista-t nem próbáltam, és valószínűleg nem is fogom egyelőre.

10. Egyszerre tudok rajta Mac, Windows, és Unix programokat futtatni. Erre tulajdonképpen ritkán kerül sor, de maga a tudat nem rossz, hogy gyakorlatilag bármi működik.

0 comments:

 
Copyright 2009 Hindered Settling. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. Sponsored by: Website Templates | Premium Themes. Distributed by: blog template