Saturday, December 11, 2004

Az egyetem irracionalitása (?)

Még egy idézet a Korunk új egyetem-számából (Bókay Antal pécsi egyetemi tanár cikke):
"Az egyetem posztmodernizálódásának fontos jele az egyetem mint intézmény erősödő irracionalitása. Az „észváros” esztelenné válhat. Az irracionalizálódásnak pedig teljesen egyszerű okai vannak. A központi támogatási források beszűkülésével kiszámíthatatlanná válik az egyetemi környezet, és kétségessé válik az egyik legjelentősebb egyetemi vívmány az autonómia."

Én nem értem ezeket a posztmodern harcosokat. Ha úgy vélik, hogy a tudományos kutatás és az egyetemek túlságosan függővé váltak a nagy cégektől és a nagy pénzektől, akkor beszéljenek arról, és ne burkolják a témát ilyen nonszenszbe, mint "az egyetem mint intézmény erősödő irracionalitása".

Mikor jönnek rá ezek a humán szakos "tudósok", hogy Derridán, Lyotardon, Foucaulton, és Heideggeren kívül egyebet is lehet olvasni?

S ha már újra a posztmodernnél tartunk, érdemes megnézni hogy hogyan tud a számítógép néhány másodperc alatt a fentihez hasonló elmélkedéseket produkálni itt, és megtanulni hogy hogyan írjunk posztmodernül.

2 comments:

Anonymous said...

"Mikor jönnek rá ezek a humán szakos "tudósok", hogy Derridán, Lyotardon, Foucaulton, és Heideggeren kívül egyebet is lehet olvasni?"
On olvasta ezeket az urakat? Es
kiket ajanlana rajtuk kivul ebben a mufajban?

Unknown said...

Töredelmesen bevallom: ezeket az urakat olvasván néhány bekezdés után mindig kénytelen voltam más könyvet venni a kezembe, ugyanis nem értettem semmit. Egy darabig azt hittem, velem van a baj, de aztán rájöttem, hogy nálam sokkal okosabb emberek sem tartják olyan fontosnak e szerzőket olvasni. Ilyen szempontból szórakoztató olvasmány volt Alan Sokal és Jean Bricmont könyve, a Fashionable Nonsense (igaz ugyan, hogy ők jórészt a fenti urak tanítványait elemzik).

Alternatíva szerintem van bőven: a filozófia berkein belül például David Hume, Bertrand Russell, Daniel Dennett, Martin Gardner. No meg ott van egy halom olyan kortárs non-filozófus (de filozófálgató) szerző, kiknek könyvei sokkal érthetőbbnek, izgalmasabbnak, és relevánsabbnak tünnek: ilyen például Richard Dawkins, Steven Pinker, Stephen Jay Gould, és általában a komoly tudományos ismeretterjesztést müvelő szerzők.

 
Copyright 2009 Hindered Settling. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. Sponsored by: Website Templates | Premium Themes. Distributed by: blog template